Produkty BIO

Co potwierdzają certyfikaty, znajdujące się na produktach bio?

Na produktach bio można znaleźć kilkadziesiąt różnych certyfikatów, potwierdzających to, że zostały one wyprodukowane w naturalny sposób. Certyfikaty najczęściej oznaczają, że:

  • Podczas produkcji nie stosowano substancji pochodzenia chemicznego (zarówno jeśli chodzi o nawozy, jak i dodatki do żywności), oraz nie poddawano żywności napromieniowaniu.

  • Produkt nie zawiera organizmów GMO

  • Grunt przeznaczony pod uprawę tych produktów, jest wolny od substancji zakazanych

  • Zwierzęta są hodowane w odpowiednich warunkach, pod względem wolnego miejsca, podściółki, dostępu światła i innych parametrów

  • Produkcja produktu jest szczegółowo dokumentowana od jego powstawania do sprzedaży.

  • W gospodarstwie osobno przechowuje się produkty ekologiczne i te, które powstały przy użyciu zwykłych metod.

  • Gospodarstwo oraz przetwórnia podlega szczegółowym kontrolom jednostki certyfikującej.

Podczas produkcji zwykłej żywności czy składników do produkcji kosmetyków, na producenta nie nakłada się tych obowiązków. Warto zastanowić się, czy wybieramy jedzenie, które jest tanie i nie musi spełniać tych wszystkich norm, czy wolimy zamiast tego, stosowanie naturalnych produktów. Warto wybierać produkty certyfikowane przez Unię Europejską i polskie organizacje, które dbają o ich jakość i zdrowie konsumentów.

Zakup produktów bio sprawia, że znacznie zmniejszamy ryzyko powstawania uczuleń, alergii i innych dolegliwości, które mogą być wywołane zawartością substancji chemicznych w żywności.